Search This Blog

Saturday 29 December 2012

Menu Berpantang

Haruan Panggang Halia   

Bahan - bahan:
1 ekor ikan haruan
1 biji limau nipis [ambilkan jusnya]
2 s/b minyak
1/2 cawan air
1 sudu kecil cuka
1 helai daun kunyit - dihiris halus]
garam

Bahan-bahan rempah:
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil lada hitam
Bahan untuk dikisar:
5 ulas bawang putih
6 sm halia
4 sm kunyit hidup

Cara penyediaan:

a) Bersihkan ikan dan lumurkan dengan jus limau. Kemudian bilas dengan air dan toskan.
b) Gunakan sedikit bahan yang dikisar untuk lumurkan pada ikan dan bakar.Bahan rempah ditumbuk halus dan ditumis dengan bahan kisar selebihnya sehingga berbau wangi.
c) Masukkkan air dan biarkan sehingga mendidih dan pekat.Masukkan cuka dan hirisan daun kunyit. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment