Search This Blog

Saturday, 29 December 2012

Menu Berpantang

Ikan Haruan Asam Kukus

Bahan-bahan:
1 ekor ikan haruan
1 cawan air asam jawa
3 sudu makan minyak jagung
2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan serbuk lada hitam
sudu teh gula pasir
1 sudu teh tepung jagung - campurkan sedikit air
1 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan – dihiris
Garam secukup rasa

Bahan untuk dikisar:
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sm kunyit hidup
1 sm lengkuas
1 batang serai – diketuk
1 sudu teh lada hitam – ditumbuk

Cara penyediaan:

a) Ikan haruan dibersihkan dengan air asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
b) Gaul ikan dengan garam dan serbuk lada hitam dan perap selama 30 minit.
c) Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
d) Kemudian, masukkan air asam jawa, kicap cair, gula dan garam. Biarkan hingga mendidih dan masukkan tepung jagung, daun kesum dan bunga kantan. Kacau hingga pekat.
e) Ikan haruan dikukus sehinga masak.Kemudian, tuangkan kuah ke atas ikan.

No comments:

Post a Comment