Haruan Panggang Halia
Bahan - bahan:
1 ekor ikan haruan
1 biji limau nipis [ambilkan jusnya]
2 s/b minyak
1/2 cawan air
1 sudu kecil cuka
1 helai daun kunyit - dihiris halus]
garam
Bahan-bahan rempah:
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil lada hitam
Bahan untuk dikisar:
5 ulas bawang putih
6 sm halia
4 sm kunyit hidup
Cara penyediaan:
a) Bersihkan ikan dan lumurkan dengan jus limau. Kemudian bilas dengan air dan toskan.
b) Gunakan sedikit bahan yang dikisar untuk lumurkan pada ikan dan
bakar.Bahan rempah ditumbuk halus dan ditumis dengan bahan kisar
selebihnya sehingga berbau wangi.
c) Masukkkan air dan biarkan sehingga mendidih dan pekat.Masukkan cuka dan hirisan daun kunyit. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment